Huurtoeslag aanvragen door inkomensdaling

Ontving u nog geen huurtoeslag en wilt u een nieuwe aanvraag doen? Dat kan alleen als uw huur lager is dan de huurtoeslaggrens van € 720,42.

Is uw rekenhuur – dat is de kale huur plus subsidiabele servicekosten – door één of meerdere huurverhogingen hoger geworden dan de huurtoeslaggrens € 720,42? En is uw inkomen daarna zodanig gedaald dat u huurtoeslag nodig heeft? Dan kunt u bij ons een huurverlagingsverzoek indienen. U vraagt hiermee een huurverlaging aan tot aan de huurtoeslaggrens (€ 720,42). Daarna kunt u dan alsnog huurtoeslag aanvragen en ontvangen.

Vrije sectorwoning

Huurt u een woning in de vrije sector dan komt u niet in aanmerking voor huurverlaging. Vraag bij de gemeente waar u woont naar de mogelijkheid voor woonkostentoeslag

Woonkostentoeslag

Meer weten?

Recht op huurtoeslag?

Dit hangt af van een aantal factoren. De huurprijs van uw woning moet lager zijn dan €720,42. Daarnaast kijkt de Belastingdienst naar uw leeftijd, inkomen en gezinssamenstelling.
Voorwaarden voor huurtoeslag

Informeren Belastingdienst

Wij geven uw nieuwe huurprijs door aan de Belastingdienst. Zij passen uw huurtoeslag niet direct aan. Dit gebeurt pas aan het einde van het jaar, bij de definitieve berekening. Wilt u uw huurtoeslag direct al wijzigen? Geef dan zelf uw huurprijswijziging door aan de Belastingdienst.
Wijzigingen doorgeven

Woon ik in een vrije sector huurwoning of niet?

Dit hangt af van de hoogte van de kale huurprijs die in uw huurcontract staat en de liberalisatiegrens op dat moment. Dit is een door de overheid vastgesteld bedrag dat de grens aangeeft tussen sociale en vrije sector huurwoningen.
Direct checken