Rookmelder

Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders in alle woningen verplicht. Op iedere verdieping van een huis waar gewoond wordt, moet minstens één goedgekeurde rookmelder hangen. In onze woningen die na 2006 gebouwd of gerenoveerd zijn, hangen al rookmelders. In alle andere woningen hangen we nieuwe rookmelders op.

Let op: Door de oorlog in Oekraïne waren er leveringsproblemen. Hierdoor kunnen we de rookmelders minder snel ophangen. We verwachten dat voor het eind van het jaar alle huurders een rookmelder hebben.

Waarom zijn rookmelders belangrijk?

Een rookmelder zorgt ervoor dat u op tijd weet dat er brand of rookontwikkeling is. Zo kunt u op tijd veilig uw woning verlaten. Vanaf 1 juli dit jaar is het verplicht om op elke etage in uw woning een rookmelder te hebben hangen. Hinfelaar Elektrotechniek plaatst deze rookmelder(s) voor ons. U ontvangt van hen voor 31 december 2022 een brief met een afspraakbevestiging.

Zorg ervoor dat uw rookmelder goed blijft werken

Het is belangrijk dat u een keer per maand uw rookmelder test. Houd de testknop ingedrukt totdat u het alarm hoort. Het alarm geeft aan dat de rookmelder werkt. Maak een keer per maand uw rookmelder schoon. Stofzuig de opening. Doe dit terwijl de rookmelder aan het plafond hangt. Haal de rookmelder er niet af.

Samen zorgen we voor uw veiligheid

Wij zorgen ervoor dat er rookmelders in uw woning zijn. Als huurder moet u meewerken aan het plaatsen van de rookmelders. En u moet de rookmelders testen. Is de rookmelder kapot? Maak direct een afspraak.

Reparatie plannen

Rookmelders redden levens

Wat is de beste plek om een rookmelder op te hangen? Hoe onderhoudt u uw rookmelder?
www.Rookmelders.nl

Veelgestelde vragen

Ik kan niet op de afgesproken datum of tijd, wat moet ik doen?
U hoeft niets te doen.
De monteurs van onze aannemer zijn aanwezig in uw straat of gebouw. Zij bellen volgens de planning bij iedereen aan. U krijgt een niet-thuis-kaartje in de bus. En u krijgt vanzelf een brief met een nieuwe tweede afspraak.

Tweede afspraak
U kunt vanaf nu tot eind december weer een brief ontvangen met een nieuwe datum en bloktijd (8.00-12.00 uur of 12.00 en 17.00 uur). U ontvangt deze brief uiterlijk 2 weken voor de afspraak. Het is fijn als u dan wel thuis bent.

Beide afspraken niet aanwezig
Onze aannemer stuurt 2 maal een afspraak. Kon u op de tweede voorgestelde datum ook niet aanwezig zijn. Rond het einde van het jaar hoort u van ons wat de vervolg stappen zijn.
Volgens de monteur was ik niet thuis, maar ik had de afspraak afgezegd, wat nu?
De monteurs van onze aannemer zijn aanwezig in uw straat of gebouw. Zij bellen volgens de planning bij iedereen aan. Ook als u de afspraak heeft afgezegd. U krijgt een niet-thuis-kaartje in de bus. En u krijgt vanzelf een brief met een nieuwe tweede afspraak. U hoeft verder niets te doen.

Tweede afspraak
U kunt vanaf nu tot eind december weer een brief ontvangen met een nieuwe datum en bloktijd (8.00-12.00 uur of 12.00 en 17.00 uur). U ontvangt deze brief uiterlijk 2 weken voor de afspraak. Het is fijn als u dan wel thuis bent.

Beide afspraken niet aanwezig
Onze aannemer stuurt 2 maal een afspraak. Kon u op de tweede voorgestelde datum ook niet aanwezig zijn. Rond het einde van het jaar hoort u van ons wat de vervolg stappen zijn.
Wanneer krijg ik rookmelders?

Heeft u nog geen rookmelder van ons dan ontvangt u uiterlijk 2 weken van te voren een brief wanneer wij rookmelders op komen hangen. In deze brief staat een datum en een bloktijd (8.00-12.00 uur of 12.00 - 17.00 uur). Wij verwachten voor november alle brieven te hebben verstuurd.

Wij kunnen niet zien wanneer u aan de beurt bent. En u kunt hier ook zelf geen afspraak voor maken.

Worden overal nieuwe rookmelders opgehangen?

Nee, in woningen die gebouwd zijn na 2006 of na 2006 zijn gerenoveerd hangen al rookmelders.

Ook rookmelders die op het stroomnet zijn aangesloten vervangen wij niet.

Ik heb al een rookmelder. Waarom hangen jullie er een nieuwe rookmelder naast?
Wij zijn verantwoordelijk voor het plaatsen van rookmelders in uw woning. Heeft u een rookmelder die op het stroomnet aangesloten is? Dan laten wij deze hangen. Soms hangen wij een nieuwe rookmelder op ondanks dat u er zelf al een heeft. Bijvoorbeeld omdat uw rookmelder niet op de juiste plaats hangt. Of over de houdbaarheidsdatum is.
Welke aannemer komt er langs?
Onze aannemer Hinfelaar hangt bij u de rookmelders op. U ontvangt van hen een brief met een afspraakdatum en een bloktijd.
U kunt de afspraak niet afzeggen.

Laat niemand zomaar binnen! De medewerkers van Hinfelaar hebben een brief van Vestia bij zich. Vraag hen gerust ook om hun bedrijfspas.

Ik ben ontevreden over de rookmelder, wat kan ik doen?
Valt de rookmelder van het plafond of blijft deze piepen?
Geef het aan onze aannemer Hinfelaar door. U kunt mailen naar rookmelder@hinfelaar.nl. Wilt u bij uw melding het opdrachtnummer, deze vindt u in uw brief, en uw adres vermelden? Dan kunnen zij u beter helpen.

Klacht
Wij doen ons best om u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Maar het kan gebeuren dat u niet tevreden bent over ons of over een bedrijf dat in opdracht van ons werkt. We horen dat graag van u.
Klacht indienen

Ben ik wel verzekerd tegen brand als ik nog geen rookmelder heb?
Heeft u een inboedelverzekering? Informeer dan bij uw verzekeringsmaatschappij of u ook zonder rookmelder nog verzekerd bent tegen brandschade.

Veel verzekeraars zeggen dat de wetgeving voor rookmelders, die 1 juli 2022 is ingevoerd, voorlopig geen invloed hebben op uw brandverzekering. Dit kan veranderen. Wilt u zeker weten wat voor u geldt? Bel dan met uw eigen verzekeraar.

Bij brandschade en er hangt geen rookmelder , betalen jullie de schade?
Het klopt dat wij verantwoordelijk zijn voor het plaatsen van rookmelders in uw woning. Alleen niet alle brandschade kan door een rookmelder voorkomen worden. Er wordt altijd bekeken hoe de brand is ontstaan en bepaalt wie verantwoordelijk is voor de schade.

Heeft u schade door brand of rook, meld het dan gelijk bij uw verzekeraar. Heeft u geen inboedelverzekering? Sluit deze dan zelf bij een verzekeraar naar keuze af.
Ik koop zelf een rookmelder, betalen jullie deze?
Nee. Wij komen langs om onze eigen rookmelder op te hangen. We weten dan zeker dat u een veilige rookmelder hebt die aan de eisen van de wet voldoet (NEN-EN 14604). Dit is gratis voor u.

Hoe lang werkt een rookmelder?
De rookmelder heeft een vaste batterij, deze kan niet worden verwijderd. De batterij gaat 10 jaar mee. Daarna vervangen wij de rookmelder. U ontvangt bij uw nieuwe rookmelder informatie over hoe de rookmelder werkt, hoe u ervoor zorgt dat hij het goed blijft doen. Deze informatie staat ook hier op onze website.

Plaatsen jullie rookmelders met te hoge toonhoogte (frequentie)?
Onlangs kwam in het nieuws dat sommige rookmelders een te hoge toonhoogte hebben. Onze rookmelders voldoen aan de eisen van de wet (NEN-EN 14604). Bent u slechthorend of doof en heeft u een speciale rookmelder opgehangen. Dan laten wij deze hangen.