Zo berekenen we de voorschotbedragen voor de servicekosten

Naast de netto huurprijs betaalt u servicekosten voor diensten die wij leveren. Sommige servicekosten bestaan uit een voorschotbedrag. Bij het bepalen van het voorschotbedrag rekenen we altijd een marge in: we gaan iets boven de verwachte kosten zitten. Zo willen we voorkomen dat u een te laag voorschotbedrag betaalt en u geld moet bijbetalen bij de jaarlijkse afrekening servicekosten.


Wat zijn de marges voor de andere servicekosten?

Het volledige overzicht van de alle servicekostenmarges is als volgt:

  • Voor stookkosten en warmwaterverbruik (voor woningen die wel een eigen meter hebben): 20%
  • Voor stookkosten en warmwaterverbruik (voor woningen die geen eigen meter hebben): 20%
  • Voor stroomverbruik, elektra lift en gemeenschappelijke verlichting: 15%
  • Voor schoonmaakkosten, glasbewassing en tuinonderhoud: 10%
  • Voor overige servicekosten: 5%


Extra aanpassingen voor stroom- en gasverbruik

In 2019 stijgen de energieprijzen meer dan gemiddeld het geval is. Om te voorkomen dat wij - en u - later verrast worden door hogere uitgaven hebben we in overleg met de Huurdersraad de marges voor stroom- en energieverbruik per 1 juli 2019 extra aangepast:

  • De marges voor stookkosten en warmwaterverbruik (voor woningen die geen eigen meter hebben) gaan naar 20% (in plaats van 10%).
  • De marges voor stroomverbruik gaan naar 15% (in plaats van 10%)


Wat veroorzaakt deze stijging?

De prijs van energie is sterk afhankelijk van de olieprijs en van belastingen. Hierdoor schommelt de prijs sterk, veel sterker dan het gemiddelde prijspeil in Nederland. We verwachten dat de kosten voor stroom- en gasverbruik per 1 januari 2019 gemiddeld met 12% stijgen.


Eindafrekening servicekosten

Jaarlijks sturen we u een overzicht van de werkelijke kosten. Op basis van de werkelijke kosten bereken we of u geld terug krijgt of bij moet betalen.

Jaarlijkse eindafrekening servicekosten